2012/10/08

Om den snedfördelade synen på preventivmedel.

"Om du och din partner är helt säkra på att ni inte vill ha fler barn och du inte önskar genomgå vasektomi är sterilisering av kvinnan en alternativ metod. Denna är lika säker som sterilisering av mannen."
- Från Universitetssjukhuset Örebro

Min första reaktion är att ja, eller så tar du som man bara och gör det.
Någon gång kan väl ansvaret ligga på mannen.
Kvinnan har, mest troligt, redan gått en längre period av sitt liv och ätit hormoner eller tagit i och ur spiraler (och det ska männen veta, att ta ut en spiral gör så helvetets ont, jag var sängliggande ett dygn efteråt, och då har jag en rätt stor vana vid smärta och har fått höra från div. läkare att min kropp börjat vänja sig vid smärta).

För jag drar mig.
Jag hade tänkt sätta i en spiral igen, men jag känner mig rätt trött på all smärta min kropp ska behöva stå ut med.
För att inte tala om hormonerna, jag har nog med egna att tackla tack så mkt.
Så vi började se om det fanns några alternativ, och tydligen så blev den här p-staven för män inte en hit, EFTERSOM MÄN INTE ÄR SÄRSKILT INTRESSERADE AV DET.

Blir versaler och svordomar-arg när jag tänker på det.
Jaha, så de kan bli underhållningsskyldiga om en kvinna föder ett barn de inte vill ha, men tror nog att de hade armbågat sig fram till den där p-staven om det var de själva som riskerade att bli gravid, ta beslut kring behålla eller inte, och allt det jobbiga känslomässiga som kommer oavsett vilket beslut man tar.

(Det finns undantag, jag vet att det finns det, jag lever ju med ett av dessa guldexemplar, men de är för få för att göra skillnad på preventivmedelsmarknaden.)

4 kommentarer:

motvalls sa...

Men fy fan vad arg jag också blir. Viagra för män å preventivmedel för kvinnor. Blä.

Annika sa...

Nät jag hade fött vårt fjärde barn (alla fyra mycket efterlängtade och "planerade") bokade min man tid för sterilisering. Det hade vi pratat om länge och för honom var fet en självklarhet.
Bad han fick reda på är att det inte i alla Landsting är som i Stockholm, där han bara behövde betala patientavgift. På vissa håll kostar det tusentals kronor. Sjukt! Borde man inte vilja uppmuntra män till att sterilisera sig?
Ska tilläggas att vissa av mon mans manliga vänner först trodde att han skämtade när han berättade. Sedan blev de alldeles bleka / som pm han kastrerat sig.
Jag njuter av att slippa äta hormoner.

thejeanettishway sa...

jag anser att han kan släppa sitt gubbagegg på utsidan!

Joanna sa...

Jeanette,
det kan han så klart göra (gubbagegg - äckligaste ordet jag har hört på länge), men det är ju inte en särskilt säker metod.
Inte säker alls faktiskt.
Det kan komma ut några spermier innan utlösningen, spermier överlever i fem dygn i slidan, och ägglossningen är inte alltid samma dagar varje menacykel, även om mensen alltid är regelbunden = väldigt stor risk att bli gravid (stor chans när det är så att man VILL ha (fler) barn).