2008/10/08

Om födelsedagshattar, del 2.

En lite svampformad hatt med sidenbrätte.
Och fin v-formad kant av stavpärlor.
På vardera sida av hatten jag gillar den skarpt.

Fortfarande: fördömt vare mitt stora huvud.
Alternativt de små hattarna.

5 kommentarer:

Lillgull sa...

Den där hatten tror jag inte är menad att sitta nere runt skallen som en "flapper" hatt. Den är nog menad att sitta upp på huvudet, du får fixa till en uppsättning typ svinrygg eller nån annan styv uppsattfrisyr och sedan sätta den ovanpå.! Jag tror själva looken kommer bli lite som en engelsk soldat"beefeater" huvudbonad. Jag tycker sidenbrättet ser ut som en sån där lackskärm som brukar finnas på militärhattar.
Det fanns en del såna där roliga hattar på slutet av 50-talet och början av 60-talet... Har sett endel franska modebilder med höga hattar från den tiden. Ska se om jag kan hitta nån bild och lägga upp den till dig! Hoppas du förstår hur mycket jag älskar hattar, jag är helt insnöad..

iLLi sa...

Tänk, till och med jag har en gammal vacker hatt som är pytteliten... Och jag måste nästan alltid handla på barnavdelningen när jag ska mössor eller hattar!
Hade man mindre huvuden förr?? :-S

Mitt är ju pyttelitet...!

Lillgull sa...

Det är för att man hade helt annorlunda håruppsättningar förr (ifall hatten är från 60 talet eller äldre).. Detta har jag hört ifrån ägarinnan på Old touch i sthlm, och jag tror att det absolut är så! :)
Ofta ska man inte som många idag tror trycka ner hatten över skallen som vi alltid har hattar nuförtiden. Många äldre hattmodeller ska sitta ovanpå håret"frisyren" fastnålad.
En sån hatt ska vila ovanpå huvudet och inte runt huvudet. Det är nog därför vi upplever dom som att de är så små i omkretsen...
Man hade oftast inte hatten för att värma öronen, hehehe!

Joanna sa...

lillgull, jag fattar.
att du är intresserad av hattar och det med all rätt de är fantastiska!

fast just den här har inte en skärm, det är sidan som visas, den ser likadan ut på andra sidan.
jag har också tänkt på att hattarnas storlek haft med hur man bar dem, och att de därför ofta verkar små.
men detta kan bara inte gälla med denna.
den ser inte bra ut på hjässan, jag ska visa en bild så småningom.
jag tänker mig den mer som en 30-talsmössa som drogs ner just över öronen och satt lite som en hjälm.
inga stora frisyrer under den, knappt att vågorna i luggen fick plats.

Lillgull sa...

Jo det var det jag trodde.. Du vill ha en cloché hatt! Du skulle passa jättefint i en sådan med ditt vågiga lockiga hår stickandes ut. :) Dom är superfina! Den första hatt jag köpte för egna pengar var en 20-tals hatt som ser ut som en sån du beskriver vit var den, hittad på en liten loppis i Norrtälje.
Jag envisas... jag tror inte det där är en sån modell som ska dras ned - bilden på nätet kan iofs vara lite förvrängd men den ser alldeles för lång ut för att vara en sån där "flapperhatt" man drar ner över sin käcka skarpskurna pagefrisyr. Dessutom har den liksom en inskuren midja ovanför sidobrättet, vilket jag inte tycker stämmer in på hur hattarna såg ut på 20-30 talet. Men bilden kan ju se annorlunda ut än verkligeheten! Jag måste be dig spana in mitt blogginlägg jag just jagt ut på min blogg tillägnat din hatt! Jag blev så inspirerad!