2010/01/28

Om de gamla köken.Att renovera köket (läs: Att blåsa ut allt det gamla och stapla in en massa nytt.)
Har länge setts som en stor investering som höjer värdet på lägenheter.

Om vi sliter ut allt det här gamla.
Om vi ersätter det med raka vita högblanka saker och någon storköksliknande sak i rostfritt stål.
Då får vi ännu mer när vi säljer lägenheten.
Så verkar de allra flesta tänka snart finns inga gamla kök att skåda.

Och det är klart att renovering hör till tiden även 40-talets vackra former har kommit till.
Av att man blåst ut något gammalt och ersatt det med något nytt.
Men ganska ofta när vi tittar på hus och lägenheter på hemnet ser vi vackra gamla skal.
Av det som en gång varit bakom den kantiga soffan och de öppna planlösningarna.
Det går att skymta i fantasin.

En vän till mig har sparat köket se bilder ovan.
Till och med originalspisen från 50-talet är kvar.
Den måste de byta visserligen fungerar den men den kan vara lite nyckfull och det får man ju förstå.
Att i längden kan det vara besvärligt att aldrig veta i förväg.
Om söndagssteken ska bli bra eller om sockerkakan ska bli svart.
I deras lägenhet har bara en enda person bott tidigare.
På alla dessa år, det är rätt fantastiskt när man tänker efter.

11 kommentarer:

Katarina sa...

Ja, Joanna, jag har också saknat dina dagliga funderingar och vackra bilder. Vem behöver månadsmagasin?

Ingrid sa...

När jag ser spisen får jag fina minnesbilder av mormors och morfars kök. De hade en exakt likadan spis ett tag när jag var liten. Svårigheten var just att luckan saknade fönster. Man kunde alltså inte se när kakan var klar. Det gällde att kika in vid rätt tidpunkt så det inte blev pannkaka av alltihop :) Fint kök, men kanske inte alltid så praktiskt. Däremot helt klart tänkvärt om Ikea-köken egentligen är bättre...

Anonym sa...

Vi kommer att blåsa ut vårt kök, det är fult, trist opraktiskt och från år 2000. Dessutom så är det förvånansvärt slitet för att bara ha stått där i 10 år. Färgen är avskavd och spånskivan under syns på de flesta luckor och lådor. Helmystiskt.
Hade det däremot varit ett 50-talskök hade det fått sitta kvar, bara för att 50-tals köken är snygga. De är inte mer praktiska.

Jag hade 50-tals kök i min första lägenhet, skitsnyggt med sluttande skåp och jätteskafferi. Men det var opraktiskt, bänksåpen var för låga och det var svårstädat.

Jag tycker inte att renoveringshysterin är så illa egentligen. Varje tid måste få sätta sin prägel på jorden. Vi lever här och nu och måste få lämna våra avtryck.

Det förrförra huset vi bodde i var byggt 1892. Det var hårt renoverat, alla kakelungnar var bortmonterade. Fasadutsmyckningarna på huset var borta och ersatta med slät puts osv. Folk rasade, kunde inte förstå att man kunde vandalisera. Men när det visade sig att renoveringen var gjord på 40-talet, i funkesens anda, då var det helt plötsligt ok igen. Då gjorde renoveringen inget. Varför var det ok på 40-talet, men om det hade gjorts idag så hade det inte varit ok? Hur har det blivit så.
/Annika

LillaGrå sa...

Innan jag skulle flytta till en lägenhet ville fastighetsägaren göra en köksrenovering medan jag ville behålla det gamla 50-talsköket. Tror du jag fick det? Kom inte på tal. Det skulle ersättas med vit laminat, handtag, bänkskiva och lister i bokfärg. Fulstandard. Trevligt med rent, fräscht och oanvänt men ack så fult och tråkigt.

Ulrika sa...

Jag kan verkligen förstå att folk vill sätta sin egen prägel och framförallt att alla inte gillar gamla kök... Men det som gör mig förvånad ibland (och året är 2010med miljötänk och hållbar utveckling som ledord för många) är att väldigt många människor inte verkar begripa vad det är de river ut. Platsbyggda skåp, just för den specifika lägenheten, material som går att laga och som går att underhålla. Och om någon del, mot förmodan, verkligen skulle gå sönder kan man faktiskt köpa en ny del, kanske en gammal begagnad köksdel eller så låter man tillverka en på ett snickeri.

Man kan tänka på att ett nytt fräscht kök, anno 2010, som är stilrent, modernt och gjort i fräcka nya material, kommer att vara helt passé bara om något år. Då har det kommit nya trender. Brukar tänka på detta när jag minns tillbaka då jag var yngre. Mamma och pappa försåg köket med olivgrön spis, olivgrön kyl och frys och olivgrön diskmaskin. Så jävla hett! Då. Inte tre år senare...

Jag hoppas och tror att ett originalkök snart kommer att höja värdet på lägenheter. Jag köpte min lägenhet helt utifrån det välbevarade köket från 1946. Köket var helt avgörande!

Grattis att ni fick ett sånt fint kök och grattis att du har en kompis med ett sånt fint kök!

Lisa sa...

åh vad gott med chokladrutor :).

Luned sa...

Min lägenhet är från 30-talet, och renoverades senast på 60-talet med ledning av hur köket ser ut. Jag gillar det dock, trots att kvalitén på köksinredningen är diskutabel (inte massivt trä bla).

Men när jag skulle flytta köket (en 1,5a är mindre praktisk än en 2a med kök i halvan) tyckte jag det var lika bra att flytta de gamla skåpen. De fungerar, de är fina, och jag sparar pengar. Vad som återstår nu är att fixa några ikeaskåp på motstående vägg (så det blir ett parallellkök), men matchande...är fortfarande inte riktigt säker på hur jag ska lyckas med det. Som tur är finns ju ställen som säljer utrivna kök som någon galning inte gillar!

Joanna sa...

men hej kejt,
vad roligt.
ro hit med hyacintmuggen nu, du har väl sett min uppmaning?

ingrid,
precis! det där med fönstret saknar min vän också, och en lampa så att man när man väl öppnar ser vad det är därinne.

annika,
det är alltid svårt när det kommer till fult och snyggt.
för alla har ju sin egen smak.
opraktiskt kan många äldre kök vara, med andra mått som blir extra jobbigt för lite längre personer.
men jag tycker att det råder en sådan stor kökshysteri.
är något renoverat i ett hem så är det köket, och ofta ganska hårt renoverat.

men visst är det så med renoveringar.
de hör till tiden.
det brukar jag tänka på när man är i ett betongcentrum från 60-talet.
i mindre städer rev man ner de gamla vackra trähusen för man ville ju också vara modern och stoltsera med cementlådorna.
men jag tycker det finns charm i det.
när nytt blandas med gammalt, när det är olika.
eklektiskt som man säger.

lilla grå,
så himla enerverande!
bli påtvingad en renovering man inte vill ha och som desutom ger en högre hyra.
hahaha.
ironin i livet.

ulrika,
i vissa heminredningsprogram ser jag att de river ut och slänger allt i containrar.
det är okej när trät är dåligt, men när det bara är för att man ska göra om, då är det höjden av slöseri.

och anledningen att vi tackade jag till rågsved och inte till bagarmossen.
det var köket!
eller det var i alla fall en avgörande faktor.

lisa,
de var gudens goda.

luned,
det låter som en väldigt bra inställning.
återanvända och komplettera.
ibland kan olikheter också matcha, det kan vara en färg eller en linje som går igen.
att det är 60 år mellan köken behöver inte se konstigt ut.

lycka till.

Lillgull sa...

Tycker det är fantastiskt med de äldre köken i äldre lägenheter. Att de byggdes på plats, inga ikea moduler med standardmått hit o dit... På nått sätt är det lite tragiskt att man inte uppskattar att man faktiskt sitter på ett kök som ingen annan har (oki att alla i samma område har liknande kök) men jag menar att ingen annan i Sverige, har ett exakt lika dant skafferi som man själv har. Kanske är jag då smittad eftersom jag växte upp i en lägenhet där min pappa målaren eller min mamma för den delen absolut inte ville byta ut 50-tals köket. Nu minns vi med saknad GASSPISEN som var så snabb och perfekt att woka på, men inte var särskilt kul att använda ugnen i. Mamma hade klätt de invändigt masonitbruna skåpen med vaxat blommigt papper på hyllorna. Vi hade REDA hyllan över diskbänken och i en av glaslådorna som ett litet tittskåp så låg tårttops-dekorationen ifrån deras bröllopstårta, som bakats av en barndomsvän till min pappa som jobbade på kondiset i Rågsveds centrum. Under hela min uppväxt, 22 år låg den där bruden och brudgummen i en glaskupa. Aldrig har jag väl tyckt så mycket om något kök som det, även om det nu hade sina risker att tända gaslågan i ugnen.
Varför kan inte fler kök bara bli lite snällt behandlade? Varför måste allt vara så "platt" själlöst nyinköpt och klintiskt?

Lisa sa...

Och skafferierna är ju helt underbara när det handlar om gamla kök. Kalla och bra och stora, kanske till och med så att man kan gå in i dem.
Däremot är det trist när en liten fågel bygger bo i ventilen och det inte går att få bort boet inifrån (obs fågelfamiljen är sen länge försvunnen) men knappast utifrån heller eftersom det är flera våningar upp åt ett håll där det varken är gata eller innergård. Men vi gillar vårt skafferi ändå

Glamour-Och-Fläskpannkaka sa...

Vilket helt underbart kök!!