2011/05/13

Om att vara kurvig.


Karin reflekterar över sin kropp.
Eller snarare över andras syn på den.

Och jag kan inte låta bli att känna att ordet "kurvig" har något av en negativ klang.

Det sägs i all välmening, men varför sätts det så ofta som epitet på någon som är högst normal?
UnderbaraClara har fått representera det, likaså Elsa Billgren.
Och nu alltså även Karin, vad är det egentligen frågan om?


Är man inte en sticka är man alltså en kurvig?

Har vi inte ett vidare spann av vad som kan gå som normalt, utan vuxna kvinnor med högst hälsosam, samt normal storlek, måste gå under namnet "kurvig"?
(Eller visst, även så pass vitt spann av normalt att jag inte ska kalla folk av mindre storlek än min egen, för stickor.)


Varför måste det talas om förebilder för kurviga bara för att någon har vackra kläder på sig och visar upp dessa utan att skämmas?

Utan att vara väldigt smal?

Skalan går inte från spinkig till kurvig utan något däremellan.

9 kommentarer:

Karin E Jansson sa...

Jamen eller hur! Undrar hur den genomsnittliga kvinnan egentligen ser ut, det finns säkert studier gjorda på det. Om man nu värdesätter "normalt".

PS. Du, jag tycker du är bra, det var nog ett tag sen jag sa det. DS.

lisa sa...

det har du verkligen rätt i och jag håller med karin, tycker också du är bra :)

Lovisienstadt sa...

Haha, skulle just in och skriva: DU ÄR BRA! Och så hade Karin och Lisa här ovan skrivit samma sak. Måste därför toppa det? Du är... jättebra!

Johanna sa...

ja hjälp, man får ett så konstigt perspektiv på sin egen kropp... jag kämpar var dag med att digga min gosrumpa och mina mjuka lår. Å jag går ändå inte på B.I.B eller Genorus avdelningarna. Dumma alla blider och allt snack som får en att ifrågasätta sin kropp när den egentligen är kanon som den är. Vi är skitbra!

Evis sa...

Själv vill jag faktiskt protestera emot att man (som du faktiskt gör här,eftersom du tycke ratt ordet har negativ klang) sätter likhetstecken mellan "kurvig" och "tjock" . Jag skrev om det för flera år sen att kurvig faktiskt inte betyder tjock. Eller smal, utan handla rom kroppsproportioner.
http://omstil.blogg.se/2007/november/sluta-missbruka-ordet-kurvig.html

Joanna sa...

karin,
du är mkt bra själv.

lisa,
tack tack.

lovisienstadt,
du är till och med jättebra själv.
tack tack.

johanna,
den stora lyckan vore verkligen att kunna gå ifrån tankarna om storlek och vidd, och bara tänka kropp = mums!

evis,
ja, visserligen skriver jag om det i negativ klang, men det är nog mer att jag känner att ordet kurvig blivit kidnappat i den mening att det ska betyda tjock, eftersom jag själv inte alls tycker det.
kurvig är en sak, tjock en annan, men jag upplever det som att man säger att någon är kurvig när det enda människan (kvinnan) är, är normal.

men det är klart, det behövs ord för att kunna beskriva, och kurvig fyller sin funktion.
jag önskar bara att det inte missbrukades.

Klara sa...

Ja, jag tycker också det känns konstigt att kurbig skulle vara = rund eller tjock på något sätt.

Kurvig borde väl vara ett ord för att beskriva folks kroppar där silluetten så att säga går in och sen ut. Ja alltå det är ju det som är en kurva i ordets egentliga be.

Både smala människor så väl som modell större kan vara mer eller mindre raka i figuren.

Men jag förstår iofs hur det kan ha uppkommit i något försök att beskriva någon på med trevligare ord än tjock. Sen har det väl också fastnat i landet tjock?

Fast jag vet inte, jag upplever ordet mer som att nu beskriva någon som är mitt emellan smal och tjock. Beror lite på sammanhanget om jag uppfattar ordet som positivt eller negativt.

Konstigt i vilket fall..

Annaa M sa...

Men det handlar väl som Klara säger om att det är så otroligt fult att säga "tjock" el dylikt. Därför använder man felaktigt ordet kurvig. Som då kan uppfattas negativt eftersom det används i stället för tjock eller något synonymt.

Jag kan nog störa mig på ordet "hälsosam" i sammanhanget också, eftersom det i stort sett alltid används för att beskriva någon som är åtminstone något överviktig.

Hade precis själv tänkt skriva ett inlägg om ordet "kvinnlig" i samma ämne. Hur det påfallande ofta används för att ge en positiv bild av övervikt. Läste nyligen blogg med feministiska förtecken där skribenten stolt berättade hur "hon låtit sin kvinnlighet svälla". Fullständigt idiotiskt tycker jag.

Som själv enbart har spolformig övervikt och inte är det minsta kurvig och måttligt kvinnlig. Men däremot har en 22-årig dotter som är både smal, kurvig och kvinnlig... Jag ser inget ohälsosamt i hennes storlek 36-38 heller.

iLLi sa...

Tänk så olika vi är: för mig har ordet kurvig en positiv klang! Tycker det känns kvinnligt och sexigt med ordet kurvig...
Dessutom är det ju fint med kurvor. :-)

Kram
Lina