2008/02/22

Om En guide till stil, del 12.

"VECKOSLUT

Efter fem dagars långsam kvävning i staden flyr ett allt större antal stadsbor till landet över veckoslutet för att i två dygn fylla lungorna med frisk luft.

...

Den idealiska klädseln för en elegant kvinna som reser ut på landet över veckoslutet med sina vänner utgörs av:
- en dräkt till vilken hon bär lågklackade skor (eller stövlar på vintern) och en snygg handväska avsedd för resor.

Vinter, vår och höst torde dräkten vara av ganska kraftig, melerad tweed. Under den bärs en harmonierande jumper, och utanpå antingen en vattentät kappa eller en sportig kappa. På sommaren bör dräkten vara av linne eller bomull i en klar färg, och till den bärs skjortblus, sandaler och väska av strå.
Hennes övernattningsväska bör innehålla:

- en enkel morgonrock som varken r för tunn eller för tjock men som ser fräsch och trevlig ut att bära vid frukosten, som alla förmodligen intar i matsalen.
- ett par långbyxor, en jumper eller en blus samt på sommaren
- en baddräkt och soldräkt
- för kvällsbruk: en byxdress för informella hemmakvällar tillsammans med vännerna,
eller
- en lång middagsklänning om värdinnans umgänge är av det mer formella slaget, eller om det kommer att vara middag med inbjudna gäster på lördagskvällen; men om veckoslutsprogrammet omfattar en kväll med informell cocktailbuffé vore på vintern det lämpligare med
- en mycket enkel vit jerseyklänningmed båtringning eller ett ärmlöst yllefodral i en ljus färg; och på sommaren: en klänning av samma typ i mönstrad bomull eller linne."


Utdrag ur boken Elegans - en fashionabel guide till stil och grace av Geneviève Antoine Dariaux.

Inga kommentarer: