2009/10/23

Om efternamnet.

Varför ska det vara så svårt.
Att bestämma efternamn på pojken?

Inte vilket det ska vara, vi ska ha båda.
Bara i vilken ordning de ska stå JAG KAN INTE VÄLJA!

Ända sedan jag förstod att det ena efternamnet måste bli ett mellannamn.
Och att det i den ordning vi tänkt oss skulle innebära att det är mitt efternamn som degraderas till mellannamn.
Har jag gått och velat.
Fram och tillbaka.
Grubbström Wahlqvist, Wahlqvist Grubbström?

Innan han kom ut kallade vi honom GW.
Grubbström Wahlqvist.
Alla kallade honom GW, mina föräldrar min kärastes föräldrar alla våra syskon och vänner och arbetskamrater och skolkamrater.
Och jag har hela tiden tyckt att det ligger bättre i munnen.
Grubbström Wahlqvist.

Min käraste har inga problem med att hans efternamn blir mellannamn.
Det är alltså enbart mitt bryderi i vilken ordning vi ska ta det.
Torsten är lika mkt min som min kärastes son.
Han hade inte blivit till om någon av oss inte bidragit.
Men här ska ni höra anledningen till mitt bryderi jag är lite förvånad själv över hur starkt jag känner detta:

Torsten har växt och fått näring från mig från min kropp alla som varit gravida vet hur fullkomligt utslagen man är de första månaderna inget går att jämföra det är som att det inte finns en endaste gnutta energi i kroppen.
Allt går ju åt till att skapa cellerna till bäbisen.
Jag har gått upp 40 kg och fått större fötter (måste rensa ut mer än hälften av mina skor) och min mage ser ut som en tigerkaka av läskig sort.

Jag har fått ledvärk jag hade hemska kliande utslag i sex veckor som gjorde mig sömnlös under en av de mest intensiva arbetsperioderna i skolan och jag har haft foglossning.
Från vecka 14 till vecka 42 och jag har det fortfarande 8 veckor efter förlossningen.
Jag fick ha skenor på händerna eftersom de var så svullna att jag inte kunde böja fingrarna.

I alla tider har barnet hört till pappan genom efternamnet för förritin föddes naturligtvis (?) aldrig barn utanför äktenskapet så ungen fick pappans namn och de stackare som ändå var faderlösa.
Kunde om man tillslut ändå lyckades få en man att erkänna faderskapet.
Få äran att använda sin faders efternamn även om föräldrarna inte var gifta.

Det senare men framför allt det första har fått mig att känna detta:
Är det något efternamn barnet ska ha så är det mitt.
Och faderns efternamn läggas till, eftersom han ju också är med på Torsten.

Men så kommer det ändå krypande.
Wahlqvist Grubbström låter inte lika rätt som Grubbström Wahlqvist men mest av allt.
Så vore han ju ingen GW då.

Innan dagens slut ska jag ha bestämt mig.
Så här kan jag inte fortsätta.

10 kommentarer:

Anna sa...

Men ungen är ju lika mycket din och lika mycket en produkt av dig och ditt lidande oavsett efternamn. Fast jag förstår hur du tänker.

Bertil fick sin fars efternamn. Vi är gifta men vi behöll båda våra efternamn när vi gifte oss. Numera tycker jag det är tur att Bertil heter som sin far. Han har ju knappt fått något från honom rent utseendemässigt. Bara hans rumpa men ingen av dem har för vana att vara naken ute bland folk. Bertils tillhörighet till modern regleras alltså via utseendet och till fadern via efternamnet.

Fast jag kan inte avgöra vem Torsten är mest lik. Kanske dig ändå?

Anonym sa...

fast WG funkar ju det med.
WG = wäl , för det är han ju

/Annika

Anonym sa...

WG = wäl godkänd menar jag ju så klart
/annika

fröken lila sa...

hm. min bästa vän's barn fck pappans efternamn. här i tyskland är det sá att är man inte gif och barnet ska fá pappans efternamn sá är pappan tvungen att godta faderskapet, om inte även göra test. och det var ju tur för han gjorde det men efter tre ár sá stack han och nu finns det inga problem att fá honom att betala för barnen. annars hade det vart en jävla krángel.
sedan är det ju tur att ni har möjligheten att barnet fár báda namn. i tyskland máste man välja ett namn, det gár inte att barnet fár báda.

Annaa M sa...

Mina barn fick mitt efternamn, vi tvekade faktiskt inte en sekund över detta, snarare var det på deras pappas initiativ. Det var nog ett slags politisk manifestation för honom.

Men vad synd att du känner dig så utslagen och energilös! Jag har nog aldrig haft så mycket energi som mellan och efter mina tre täta barnafödslar. Orättvist att det ska vara så olika!

SkåneAnna sa...

Våra barn har mitt efternamn - nebart för att jag är FÖR giftermål, och sambon är ... MOT - vill man ha "äkta barn" i den här familjen, får man faktiskt gifta sig med mamman...

Men i alla fall:
Även om det första efternamnet "bara" blir ett "mellan-namn" så är det DET efternamnet som kommer att styra alla sorteringar och formulär: Här i landet har vi inget fält för "mellan-initial" utan man står som Grubbström Whalkvist - och sorteras därmed under G oavsett att det råkar var "mellan-namnet" det sorteras på...

Ingrid sa...

Jag håller med Skåne-Anna! Namnet Grubbström kommer dessutom att "sitta ihop" med grabbens förnamn. Alltså det kommer att ligga närmare honom än Wahlqvist. Eller hur? Jag förstår dina känslor, men tror du tänker lite kort. Han kommer alltid hamna på G på alla listor, inte på W. Tänk på det! ;)

Kram!

Anonym sa...

Men varför ska det faktum att du tydligen inte mått så bra under din graviditet, vara något som ger "förtur" till val av efternamn? Utan din man, eller någon man alls hade ju inte er son kommit till världen. Kanske uppfattar jag det du skrev på fel sätt, men att dra in hur man upplever sin graviditet i det hela känns inte som om det har med namnvalet att göra, vare sig man måde kanon eller pyton. Lycka till Mvh Lisis.

Anna sa...

Rent formellt har du fel SkåneAnna. Eftersom mellannamnet är just ett mellannamn är det inte det som styr var man hamnar i klasslistor, sorteringar och formulär mm. Dessa ska utgå från efternamnet. Dock är det många som gör fel och skriver utifrån mellannamnet.

iLLi sa...

GW= Grubbström Wahlqvist... Visst var det så? ;-)

kramar!