2012/01/18

Om han ska vara på förskolan eller ej?

Ja hej.
Jag behöver lite tips och råd.

Vi började prata lite om hur Torsten skulle gå på förskolan den där första tiden.
När bäbisen kommit och vi båda är hemma.

Jag ser för- och nackdelar i allt.
Bra att få fortsätta med sina rutiner.
Bra att få vara med sina kompisar.
Bra att få vara på ett ställe som fortfarande är som det är.

Bra att få vara med hemma och slippa känna sig utanför.
Bra att få vara mkt med bäbis och vänja sig.
Bra att få ha lediga dagar med föräldrar som kan åka iväg med honom (den ena föräldern) utan bäbis och hitta på roliga saker.

En väl avvägd variant av lite av båda?

9 kommentarer:

A sa...

Ja du. Man får gå på magkänslan som vanligt. Vår tanke innan var att ha Sigge hemma en del men vara på förskolan ibland. Han var 2 år och 10 mån när lillasyster kom och han tog det här med att mamma försvann ganska dåligt. Var vaken på natten och letade efter mig i lägenheten. Jag försökte få komma hem snabbt men fick ju inte det eftersom att hon hade gulsot och inte gick upp i vikt, bara ner. Så Sigge fick gå på förskolan 9:30-15 ungefär när jag var på BB, min man var hos mig på dagarna. Jag kom hem fredag kväll och sen från måndag så gick han på förskola som vanligt, cirka 9-15. Men kanske 4-dagars veckor, om jag minns rätt och det tror jag att jag gör. Det var så mycket förändring hemma och vi märkte väldigt tydligt att det var skönt för honom att komma till förskolan där allt var sig likt. Och skönt för oss, det ska jag inte hymla med, att få ägna oss helhjärtat åt bebisen dagtid för att sen en av oss skulle ha gott om tid med Sigge övrig tid, oftast min man men jag passade på när det var amningspaus. Känner mig i efterhand nöjd med upplägget, alla verkade må bra av det.

Britta bloggar sa...

Funderar väldigt mycket i samma banor... En blandning kanske?

Anna sa...

Det ena behöver absolut inte utesluta det andra. 9-14 tis till tors på dagis, och resten med familjen så får han det bästa av två världar.

Förvirrade Morsan sa...

De där 15 timmarna i veckan tror jag är perfekta när det kommer ett litet syskon, och tror som anna att 9-14 tis-tors är optimalt. =)

Karin sa...

Vi hade vår treåring hemma i två veckor strax efter att lillebror föddes, därefter hade han kortare dagisdagar.

Det där är ju lite vad man själv orkar också. Kan vara skönt för storebror att slippa utvakade föräldrar ibland, som dessutom behöver sova så fort bebisen gör det.

Johanna Stenius sa...

Vår dotter går 9-15 mån-tors, det känns perfekt. Att bara g till 14 blir lite avhugget och kort tycker jag. I början är det nog bra att låta dem gå som vanligt tror jag, fast lite kortare dagar. allt hemma är ju sån kalabalik att det kan vara väldigt skönt att vara i de vanliga rutinerna på förskolan. Så var det iallafall i vår familj, Men det är ju olika för alla!

Joanna sa...

tack för att ni delar med er av era olika lösningar.

när man är föräldraledig får barnet bara vara på förskolan 9-15 må-tors, så han kommer att vara hemma mer än tidigare.
men den första tiden, då båda föräldrarna är hemma med bäbisen, det var den som helt plötsligt kändes svår att besluta om.
men nu när ni säger det så låter det ju helt självklart att han är där lite grann, och hemma lite grann.
varannan dag lät som ett bra upplägg.

jag tror verkligen på att barnen som får syskon behöver ha kvar en bit av världen oförändrad, och då blir det utmärkt att gå till förskolan och få ha allt lite bäbisfritt.
och sen komma hem och ha kul (?) med bäbisen, och föräldrar som kanske hunnit andas lite.

A och A sa...

Hallo!

Vi funderade också mycket på det där. Vi ville ju vara hemma och hadet lugnt med bebisen och tänkte att Sture nog hade det bäst på dagis. I Gävle får man ha kvar barnen heltid på dagis i en månad efter det att syskonet har fötts. Men eftersom Arvid också var hemma till en början kändes det helt fel att Sture skulle gå på dagis varje dag när resten av familjen var hemma och gosade. Dessutom ville jag se hur han var med bebisen innan jag blev själv med dom båda.

Så vi körde en blandning. De första veckan var han bara där någon dag. Den andra veckan typ 15 timmar och sedan när Arvid böjade jobba var han där heltid i två veckor innan det blev 15 timmar i veckan 9-14 tis-tors (vilket jag tycker är KANON eftersom man hinner med att göra lite saker dom dagarna).

Nu hör det ju till saken att vi var sjuka mer eller mindre hela tiden under Doris första månader, men det är en annan historia.

Summa summarum; en skön blandning är nog att föredra!

Sys sa...

Läser inga andra synpunkter, bara tycker: han ska vara på förskolan. Han får stimulans och kommer hem lugn och nöjd. De timmar hemma han får vara ger ni honom uppmärksamhet så att han inte känner sig utanför. Då orkar ni det, trots stress svett- och gråtattacker, trötthet och den upp-och nedvända världen aka bebisbubbla.

Eran nya bejbis är ju också ett barn som behöver er, nya rutiner och dessa lugna stunder av att bara ligga och titta och lukta och bonda. Visa sina rutiner liksom, lära sig er utan att ni måste bryta hela tiden.

Mina barn var hemma några dgr, lagom för att bli rastlösa och krävande, sedan var det fem timmar tre dgr i veckan, och de demon timmarna var sedan bara mina och bejbisens.

Men såklart. Det måste bli det som Torsten visar är det bästa för honom. Det kan ju visa sig vara ngt helt annat än vad man tror från början.