2012/01/19

Om hemmafixandet.


De allra flesta får den där rensa upp-ivern när de väntar barn.
Även partnern.

Förra gången rensade och städade han så mkt att det till slut ekade i köket.
På rikt!
Helt fantastiskt skönt kändes det, att bara kunna ligga på soffan och se hemmet bli skinande rent, frysen fylld med mat och bullar, och alla såna där borde rensa-högar försvinna.

Den här gången är så mkt mer annorlunda.
Inte för att vi har ett barn redan, utan för att vi har ett halvfärdigt hem som aldrig tillät oss att packa upp flyttkartongerna.

För att göra en sak måste vi först göra tre andra saker.
Exempel:
- Vi måste rensa ut de där hyllorna i garderoben som nu är fyllda med verktyg och tapeter, så att vi kan lägga in bäbiskläderna där.
- Ja, fast var ska vi lägga verktygen? Vi måste rensa i lilla förrådet först, och det är ju en massa skräp från förra ägaren som ska köras bort.
- Ja. Men vi skulle kunna lägga ner de i en flyttkartong så länge. Fast då måste jag packa upp en flyttkartong först. Men det är klart, det kan jag göra när hyllplanen till hyllsystemet väl kommer, då är det bara att lyfta över från kartong till hylla.

Det går inte att städa och rensa för det finns inga givna platser att lägga skrotet på.
Jag undrar om det finns firmor man kan ringa in.
Akutfirmor som röjer och rensar, som man kan räcka över sin att göra-lista till och så betar de av den.

Åh vad jag önskar att det fanns en sån firma.

Och jag säger alltid "vi" för att det ska låta lite snällare, men det betyder ju jämt "du" (som i min käraste).
För packa upp och lyfta och fixa och feja.
Det har jag inte kunnat sedan i slutet av november.

6 kommentarer:

veronica sa...

supertips om någon vill starta eget, och måste väl berättiga RUT? fast ibland känns det som om man skulle behöva högskolepoäng i rensning.

fröken lila sa...

lite sá är det för oss ocksá. förrádet nere i källaren är fullt i báde tomma och fulla kartonger, sistnämnda stár självklart längst in (hello vinterstövlar!). jag kan inte packa upp mer för att jag inte nár kartongerna innan flyttfirman har kommit och hämtat deras tomma kartonger. och sá när jag väl packar upp sá hamnar allting i en stor hög med saker som inte har ngn fast plats, mest för att vi har alldeles för lite möbler (garderober och hyllor saknas mest, samt kanske en skänk?). men just nu har vi egentligen inga pengar till fler möbel, och vi har inte heller bil för att kunna köra hem möbel som vi evtl skulle hitta eller ha rád med. och sá känner jag att jag helst av allt bara vill bli klar med flytten som har págátt sedan oktober...

Jenny sa...

Ja det här med rensa känner jag igen... Vi flyttade hem från Tokyo när jag var gravid och inte fick lyfta (eller kunde heller för den delen) så min man och mamma fick göra hela jobbet. Och då hade vi inte rensat innan vi flyttat till Japan eller när vi flyttade hem.. Så nu när bebisarna är här och jag återigen kan hjälpa till ja nu blir det mycket rensning :) Men vet du i Tokyo fanns det faktiskt en amerikansk tjej som hade just en sån service. Kommer inte ihåg vad den hette typ "clean up your closet" eller nåt sånt och hon kom hem och hjälpte en att rensa upp och hur man sen skulle kunna bevara ordningen. Det hade jag behövt nu :)

Anonym sa...

Det finns faktiskt ett företag som kan hjälpa dig. Passande nog heter dom just Orkar inte. Jag såg en bil på stan med just loggan orkar inte på. Kollade genast upp namnet på nätet. Kolla deras sida orkarinte.se

Joanna sa...

veronica,
ja kanske rut?
det borde krylla av dem.

fröken lila,
det är ju det mest frustrerande, när man bara vill ha allt KLART!
och så måste man invänta saker som pengar.

men håller ekonomin inte heller för loppis?
eller blocket.
på bra myrorna och kupan kan en byrå fortfarande kosta bara hundra kronor.


jenny,
man ska ju helt klart rensa oftare än vad man gör, men när ska man orka göra det?

jag hade gärna gått ner i förrådet och bara styrt upp, för där handlar det inte jättemkt om att rensa utan snarare om att någon med inte lika bra tetris-skills som jag, har varit den som ställt in alla saker.
jag är expert på att ställa saker så att de tar så lite plats som möjligt, och pedanten i mig mår lite dåligt av blotta tanken att jag vet att där nere i vår källare ser det just nu ut som fan.
men jag kan ju inte!
och inte än på några månader kommer jag att klara av att lyfta saker utan att sedan bli sängliggande av smärta.

anonym,
JAAAAAA!
tack!
jag visste väl att det skulle finnas någon med info.
jag ska kolla upp det, tack tack tack.

fröken lila sa...

joanna: vi har precis fátt en gratis byrá av grannen som flyttade igár! tänk sá skönt det kan ordna sig ibland.. fler möbler behövs, men nu har jag kunnat putta undan en del, och det känns ju bra. det löser sig ju alltid. kanske har lite jobb pá gáng ocksá - gud sá kul det vore! och lite fler pengar till fler möbler skulle ju inte skada heller (ja brukar alltid kolla blocket och myrorna och nu ocksá nya stadsmissionen här - men som sagt, avsaknaden av bil gör det svárare, framförallt med blocket där folk ofta inte vill/kan leverera själv).

skickar kramar!