2012/01/24

Om hipsters.

Jag och min käraste har länge funderat.
Vad är en hipster?

Ingen av oss har egentligen vetat, vi har inte riktigt kunnat applicera begreppet på någon grupp utifrån de få texter vi sett begreppet i.
Så han frågade på facebook.
Och fick bland annat svaren:
Mössan och mustaschen, surdegen/microbryggeriet, var det 2011...Skägget, hatten, korven 2011/2012!
En hipster är väl också lätt ironisk och så fort ngt är minsta lilla mainstream så är det nästan pinsamt att vara ens i närheten av detta?!

Så en hipster är alltså de där bajsnödiga personerna som jag har väldigt svårt att ta på allvar?

Vi fick även länken till ett test, i vilket vi båda blev medelsvensson.
Ett test som i mitt tycke innehöll alldeles för få vad är det?-alternativ och vadå "vilken musikfestival vill du helst gå på i sommar?"
Hohoho, jag slutade vilja gå på festival för tio år sedan.

10 kommentarer:

Lillgull sa...

Ooh ho ho ho !
Jag fick lära mig ordet hipster så sent som förra året och vad jag förstod så är det typ en människa som skapar trender snarare än följer trender. Jag föreställer mig typ Madonna, Robyn, eller Lady Gaga. Fast även på streetnivå. Huruvida man är bajsnödig eller ej låter jag vara osagt, hehe, men alla kan vi ju hamna där ibland.
Då och då känner jag mig som en hipster som lyckadas pricka olika trender innan det blir en trend. Förr förra året (2009)köpte jag två mössor med päls tofs och lyckades ovetande pricka in detta årets top trend här i Stockholm med pälsbolls-mössa. De säljs överallt och det är helt mainstream när det säljs på HM.
Jag hade den 2009 liksom! Hahahaha :)

Apropå musikfestivaler jag skulle kunna tänka mig att gå på någon operafestival. Eller kanske någon visfestival.... Eller varför inte allsång? tillsammans med Med min syster och våra döttrar. Alla vi gillar att sjunga men vi låter väl som kråkor. He he mina preferenser angående musikfestivaler har gjort en 180 graders, de senaste 15 åren.

Anonym sa...

Tack för att du tar upp Hipster-begreppet. Har också undrat, och känt mig ganska gammal och mossig... // 77:a

Sandra sa...

Jag gjorde testet och blev: det oskrivna bladet. Jag är definitivt ingen hipster, men så mycket mer vet de inte om mig. Jag kan vara uppväxt i en grotta eller vara teologiprofessor och bör fortsätta undvika hipsterkulturen :-)

Bondhustrun sa...

Jag tror att hipster i dess ursprungliga form, i USA; är mer extrema än här. Kolla den här bloggen: http://www.latfh.com/

Alltså mer färger, extremare glasögon, mer posörer...

I Sverige tycker jag att man (vi!) säger det om typ ALLT som är lite trendigt. Surdegshipster, flanellhipster, amishhipster. Jättemånga av männen på söder skulle nog definieras som hipster i Sverige iaf, men kanske inte i USA? Tror jag. Dvs med sina sotarmössor, lite upprullade brallor och mustascher och stora glasögon.

A och A sa...

Jag trodde hipster var en trosa. Har aldrig hört ordet i nåt annat sammanhang. Känner mig som 97. År gammal alltså.

Lisa sa...

Älskar A och As svar!!!!

Anonym sa...

Jag tänkte detsamma som ovan här. För mig är hipster en trosa, ev stavas det hipsters.

/Sonja

spunnet socker sa...

Haha, jag blev hipster i testet, det trodde jag inte! Och så skäms jag för att jag blev det - tydligen det största tecknet på att jag är en hipster. Himla skit, jag som mest tycker att de är bajsnödiga småskitar som alltid hinner till Hagabion före mig.

Anonym sa...

...så finns ju begreppet södermalshipster också, det är killarna som lämnat surdegsbaket för det är 'so last season' och istället kärnar smör (på allvar alltså), pratar fågelskådning, bor vid Hornstull och lyssnar på Watain http://www.myspace.com/watainofficial
Watain är den ultimata södermalmshipstermusiken, underbart. Vill du veta mer, läs serien Stockholmsnatt, handlar om hipsters, så rolig.
Det är underbart med hipsters, de förgyller vardagen.
/Annika

Joanna sa...

jag blir inte klokare.
det finns för många tolkningar av fenomenet.

min make fann detta på wikipedia
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hipster_(samtida_subkultur)

citatet "[a]lla hipsters uppfattar sig själva som speciella och unika. De bara råkar manifestera sin exklusivitet genom att bete och klä sig på exakt samma sätt" får mig att väldigt mkt tänka på just södermalmsfolket, de som söker sig dit.
alla går omkring och ska se så galet alternativa ut, och jag blir mest bara fnissig eftersom de ser ut att vara stöpta i samma "original"form, och ingen tänker erkänna att de är en hipster, för det skulle så klart innebära att de även erkänner att de inte är helt unika och ej heller har några likar utan helt och hållet hittar sin egen stil och smak.
hoho, som om.