2008/07/30

Om en mardröm.

När jag packade inför semestern.
Sista kvällen det var sent och tiden var knapp.
Upptäckte jag en mal i klädkammaren.
En MAL!

Och ingen tid att utrota den åh hjälp alla mina gamla vackra kläder kommer de att vara blott ett puder av matrester när vi kommer hem?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är i grunden textilantikvarie och är på så vis erfaren av både mal och andra små textiltuggande odjur.
Har svårt att tro att någon större skada hinner ske innan du kommer hem. Fast väl hemma har jag har några goda råd som både biter på mal och annat som trivs i garderoben. Häng ut och dammsuga/borsta av alla dina dyrgripar samt skura ur garderoben, få rent i eventuella kvisthål och bakom lister och skenor. Se till att få bort alla ägg (ser ut som små torra kulor) och beväpnna dig med Radar-spray och spruta överallt, i skrymslen och där du kommer åt. Välj den sorten som biter på mal, den samt malfällor finns hos välsorterade färghandlare.
Även om du inte kan se någon mer mal kan du se spåren av deras avföring, ett slem som även i torkat skick bär färg av dina kläder- hu! Malen är en finsmakare om riktar helst in sig på ull och silke. Om du misstänker att malen slagit läger i ett specifikt plagg kan du med fördel lägga in det i frysen några dygn, det brukar ta död på dem.
För att förebygga framtida angrepp kan du sy enkla klädpåsar i lakansväv och fylla garderoben med lavendel, de små odjuren avskyr den doften. Men däremot älskar de gamla kroppsavlagringar så försök att undvika att ha använda kläder i garderoben.

Skulle problemet kvarstå kan du ringa Anticimex, de arbetar nära museikonservatorer och kan det mesta.

Lycka till, dina vackra kläder är underbara.

Joanna sa...

åh tack!
tack tack för de goda råden och de betryggande orden om att ingen mal hinner tugga upp mina kläder.

jag ska följa dem till punkt och pricka så fort jag kommer hem.

Unknown sa...

Hej
Jag har upptäckt små hål i mina bomulls kläder flera plagg
kan det vara mal? Har inte sett några djur.

Jimmy sa...

Även jag tackar för de dyrbara råd som Lena levererat. Min allra dyrbaraste kostym har precis blivit en schweizerost....