2011/12/16

Om gravidkläder.

Jag kan känna ett hat gentemot gravidkläder i storlek small.
Extrasmall till och med!
Det grundar sig garanterat i fullkomlig avundsjuka över att folk kan gå och bli med barn utan att expandera med en tredjedel av sin ursprungliga vikt.
Helt klart.

Men behöver man storlek small i gravidkläder, då kan man så enkelt hitta något i de övriga, de "normala" avdelningarna.
I medium exempelvis.

Om jag behöver plagg för gravida så är det för att magen och rumpan och höfterna nått en sådan volym att det är helt omöjligt att hitta något som passar.
Som inte samtidigt är galet stort över bysten och armarna (ja bysten, min verkar inte ha några tankar på expansion än).

Annars undrar jag mest.
Var ska magen rymmas i den här "klänningen"?
Utan att den visar överkanten av mina trosor?

12 kommentarer:

MANNY-KEN sa...

Jag har ett par xs gravidjeans, men dem har jag inte vågat trä på mig sedan 6 mån kanske. Känns som att alla gravidkläder är gjorda för den lite gulliga 2a trimester-magen. Efter det finns liksom ingen värdighet kvar, då är man förvisad till tält 0 tajts.

Joanna sa...

haha, jag läste först "tält och bajs" och det är ju förvisso sant även det.

om man vill ha jeans kan jag acceptera att de behöver göras i alla storlekar.
även de allra minsta.
likaså om man har klädkod på jobbet och behöver ha vita dräktskjortor, då behövs det en extra påse för magen, hur smal man än är.

men ja.
sista trimestern, marknaden kanske räknar med att man inte köper nytt då eftersom det snart är över?
jag tänker att det vore mer hållbart att göra plagg som kan expandera.
dvs. INTE klänningen jag länkat till.
(den hade jag inte ens kunnat ha som icke-gravid, den var inte direkt gjort för kurviga.)

Sköna Helena sa...

Fast jag - som ju faktiskt mest fick en stor mage och lite svullna ben, fötter och händer - var ändå ganska glad för de där small-kläderna :) Köpte i och för sig inte så många, utan kunde som du skriver ganska enkelt hitta klänningar bland de "vanliga" kläderna, men kjolar och klänningar som är mycket längre bak än fram kan se ganska konstiga ut på. Och alla de där kjolarna som jag trodde att jag bara skulle kunna "hasa upp lite" och bära ovanför magen - de hängde argt och hånfullt kvar i garderoben från typ månad 6 och framåt... Gravidlinnen, gravidtights och gravidmidjor på kortare kjolar var mitt bästa!

Anonym sa...

Jag drog strl x-small i gravidkläder och nej, vanliga kläder i storlek m passar inte när man är gravid, de sitter riktigt obekvämt. Fast jag behövde inte ens börja med gravidkläder förrens jag var i vecka 30 och de var alla förstora. Så vad jag vill säga är att alla kroppar är olika och unika, oavsett storlek. Det bästa man kan göra är att slappna av och respektera sin kropp och hur den ser ut, gravid eller ogravid.
/annika

MANNY-KEN sa...

Men jag håller med expansiva kläder är ju helt klart bäst!!

Joanna sa...

nämen hallå nu tycker ni fel ni ska ju hålla med mig!
men okej, jag förstår att man kan vara liten och vilja ha gravidkläder ändå.

min irritation grundas väl mest i att xs finns, men väldigt sällan xxl som jag hade behövt.
i gravidkläder, och nu säkert xxxl.
då tyckte jag väl lite egoistiskt att om det skulle göras visst antal storlekar så kunde de större prioriteras.

det är klart att det inte är så bekvämt med alla kläder när man är gravid, men när man inte ens ryms i dem?

rino sa...

själv föredrog jag elastiska gravidkläder så att magen syntes men det är ju en smaksak :-)

Öht verkar de som har större storlekar ha problem att hitta snygga kläder. Nån som kan former borde skapa ett coolt märke med bara stora storlekar, det skulle nog finnas stor efterfrågan!

Kan tyvärr inte erbjuda gravidkläder men lottar just nu ut en retromössa på min blogg.
I valfri storlek ;-)

Anonym sa...

Jag har haft jättesvårt att hitta gravidkläder i small, tycker att allt bara finns i större storlekar. Och håller med den som skrev ovan att vanliga kläder inte alls funkar, sitter skönt eller snyggt. Meckigt att klä sig fint med magen oavsett storlek, med andra ord...

Tack för fin blogg!

Joanna sa...

varsågod anonym!

och ja, det är nog svårt att hitta kläder till magen även om man är liten till volymen.
magen tenderar ju att vara en viss procent av den övriga kroppshyddan, så summan blir kanske någorlunda densamma?

men eftersom jag inte köper gravidkläder alls, den här gången har jag inte ens köpt några särskilda trosor och inte ens strumpbyxor (för jag hade av någon turlig anledning några som räcker perfekt över magen) så jag utgick bara ifrån att det inte var svårt alls.
men jag kanske har lägre kvar, eller så ser det annorlunda ut när man har en liten kropp med stor mage, än när man är stor + stor.
det senare kanske är lättare att "jämna ut".

Angeliqa sa...

Jag tycker det är svårt att hitta snygga gravidkläder överhuvudtaget. Jag har innan jag blev gravid använt i princip bara 50-talsklänningar eller klänningar i 50-talsmodell med väldigt tajt midja och ingen stretch eller resår och jag insåg ganska snabbt att magen inte får plats i 95% av min garderob. Men det är ju för sjutton gubbar helt omöjligt att hitta något snyggt att klä på magen, särskilt i klänningsväg. Antingen ser plagget ut som ett cirkustält (åtminstone jag vill visa upp min mage, inte gömma den) eller så är kvaliten så usel att jag lika gärna kunde sytt plagget av min hunds gamla trasiga filtar.
och jackor för vintern ska vi inte ens börja tala om. Fast det kanske bara är där jag bor som det är så, i större städer finns det säkert bredare utbud.

Hm, ja det jag egentligen skulle säga är att jag inte har så stor erfarenhet av kläder för gravida. Jag tycker bara utbudet är dåligt.

Joanna sa...

angeliqa,
förra gången jag väntade barn var precis samma för mig.
alla mina kläder var figursydda 40- och 50-talsklänningar och det behövdes inte mer än några veckor förrän de var för snäva och obekväma.

den här gången hann jag aldrig tillbaka till 40-talsklänningarna, och klädkamamren är så utblandad med lite rymligare plagg så det blev inte allt för stor storleksomställning.

förra gången kände jag det mer okej bara det satt bra på överdelen, men den här gången är jag lite mer som du och önskar att det smiter åt mer även på nederdelen.
men det är svårt att hitta.

skulle vilja ha en lång tubkjol i något härligt smidigt material.
och så bara kombinera med olika överdelar, eller som förlängning till alla de här klänningarna som redan utan mage är för korta.

TuvaMinnaLinn sa...

Jag förstår ändå tanken.
Tänker/känner likadant när jag ser en BH i storlek A.

Ska bli intressant att se hur min 70-tals garderob kommer att tackla en graviditet den dagen det är dags.