2011/12/09

Om att använda päls.

Antingen bär man päls, eller så gör man det inte.
Antingen tycker man att bära päls är förkastligt, eller så tycker man det inte.

Ofta när det talas om pälsanvändning lindras det ibland i argument som att den är gammal.
Second hand osv.
Jag tänker inte gå in i huruvida det är okej eller inte okej att bära päls.
Det är inte den diskussionen jag vill åt.
Jag undrar bara varför det skulle vara okej när pälsen är gammal?

Jag förstår att man kan tänka att det är en päls som fälts även för sitt kött.
Om det nu var så förr i tiden, att man aldrig dödade djur bara för pälsens skull (tvivlar).
Eller att det är för att förr fanns det inte lika stora pälsproduktioner med djur i bur.

Men jag tänker att värderingen i om man ska bära päls eller inte borde vara djupare än att bara låta sig påverkas av åldern i pälsen.
Då borde man klara av att bära även nyproducerad päls, bara att man skulle tycka att det var lite mindre okej.

Men att det skulle vara en så skarp linje mellan fel och rätt bara för att något är femtio år gammalt?
Jag kan inte riktigt acceptera det.

5 kommentarer:

Christel sa...

Jag tror att det skulle kännas bättre att köpa en päls second hand för att det inte trissar upp några försäljningssiffror. Det indikerar liksom inte till någon att de ska sätta fler djuur i bur och flå dem för deras päls. Men det är bara min spontana tanke, helt utan att vara insatt i ämnet eller utan att ens funderat över att köpa päls.

Susanna sa...

Jag tänker mig att man inte vill köpa en ny päls eftersom man inte vill stödja pälsindustrin idag, men att en gammal päls är okej med motiveringen "Den är ändå redan tillverkad, den har redan använts länge och det är väl bättre jag använder den lite till än att djuret skall ha dött i typ onödan?".

Så tänker jag. Men vad vet jag? Äger liks ingen päls.

brillor112 sa...

Det är ofta lätt om man tar en parameter och drar den till sin spets - som du gör i detta fall- antingen är det rätt i alla lägen eller så är det alltid förkastligt med päls. Mitt huvudperspektiv i denna fråga är att välja alternativ som inte innebär nyproduktion om jag kan undvika det. Köpa ny varm täckjacka (där fjäderfän får sätta livet till för fjädrarna) avstår jag ifrån om jag kan hitta annat alternativ. Jag är frusen av mig så ullkappan från second hand räcker inte till så jag använder en gammal släktings päls när det är riktigt kallt. Djuren dog för säkert 50 år sen o dessutom är det en fårpäls så jag är tämligen säker på att även köttet åta upp. Så tänker jag.

/Josefin

Klara sa...

För mig handlar "gammal" i det här sammmanhanget inte om åldern i sig, utan att pälsen ä såld i andra hand och om vem det är som får mina pengar. Pälsindustrin eller damen som äger den lilla secondhandbutiken. För mig gör det stor skillnad.

Också med en äldre päls så är detta djur redan dödat och sålt med vinst för längesedan, vad ska man annars göra med alla gamla vintagepälsar bara slänga på soptippen? Bränna? Känns inte bra det heller, iaf för mig så känns det nästan respektlöst mot djuret som satt livet till för att göra denna gamla päls att man inte skulle värdera pälsen högre än så.

Joanna sa...

ni har bra poänger, att inte öka på efterfrågan hos pälsindustrin är så klart ett bra sätt att visa sitt missnöje gentemot den.

jag har bara uppfattat det som att de flesta som tycker att det är fel med päls inte enbart tycker det pga (i stort sett hela) pälsindustrins dåliga behandling av djuren, utan att man tycker det utifrån djurens rätt.
och då bör väl all användning av päls ses som fel?
men det är klart att det finns mellanting inom alla områden.

inställningen "den är ändå redan tillverkad" upplever jag som en dålig ursäkt, för jag skulle ju inte köpa stöldgods när det ändå redan var stulet, så att det inte hade stulits i onödan (om ni förstår hur jag menar, fasen det är svårt att formulera tankarna när man är gravid, det låter som en dålig ursäkt men det är verkligen så, såg en forskning man gjort på det till och med).

jag har själv en päls jag köpt på loppis, jag undrar mkt över varför jag tycker att den känns mer okej än en nyproducerad.
men det kanske är det där med pälsindustrin?
min mamma har en gammal persianpäls från sin mormor, den är underbart vacker och har helt fantastiska knappar, och den sitter helt perfekt på mig!
men jag klarar inte av att ha den (inte hon heller, den har för alltid hängt ute i härbret) för att det är just en persianpäls.
den värsta framtagningen av det är att att dräktiga tackor slaktas för fostren (inte helt säkert att de gör det, fåren lever under svåra förhållanden så det är vanligt med naturlig abort också), den näst värsta är att lammen slaktas när de är ungefär 3-6 dagar gamla (innan den lockiga pälsen blir rak).

och visst är pälsens värme svår att slå, men nog finns det väl alternativ?
flera lager? lammullskoftor i flera lager?

kan man inte säga att det är så enkelt som rätt och fel?
inte handlingen i sig, men vad man anser om det?
antingen tycker man att det är rätt, eller så tycker man att det är fel.
för även om jag tycker att nyproducerad päls är fel, så tycker jag alltså inte att päls i sig är fel.