2009/05/22

Om EU-valet.

Och andra val också för den delen.

Det är ju himla märkligt att folk som inte tänker rösta.

Motiverar det med påståendet "Varför ska de hålla på och bestämma över oss?".


Som att de får mindre chans att "bestämma" för att man inte röstar över huvud taget.

Att rösta i något man inte gillar.

Är väl ännu viktigare annars får ju entusiasterna hålla på helt ostört.

5 kommentarer:

Ingrid sa...

Jag brukar alltid se röstandet som ett privilegium, även om jag inte vet vad jag ska rösta på. Men människor dör runt om i världen för detta, då är det min skyldighet - och rättighet - att gå och rösta. Jag som kan och får!

fröken lila sa...

min mor brukar alltid säga att det är viktigt att gá och lämna in sin röst, även om rösten är "jag röstar pá ingen av dem för att jag inte är nöjd med vad de säger och jag háller inte med nágon av dem". sá förra gángen gick hon gjorde bara ett stort streck över hela pappret.. själv har jag fortfarande ingen aning vem jag ska rösta pá, men rösta ska jag absolut.

spunnet socker sa...

Bra, hejja, hejja, såna här inlägg gillar jag! Jag arbetar som röstmottagare under förtidsröstningen och det är så fint! Förstagångsröstarna som kommer i klungor, kvinnan som bad om broschyrer om valet för att hålla en demokratilektion för sin familj, barnen som får rösta i ett eget val och en storasyster som leder en lillasyster för att visa hur man gör, utländske mannen som ville spara halva sitt röstkort som minne, allt det värmer hjärtat och jag känner att jag gör nåt för demokratin i vårt land. Stolt som valnördig statsvetare, det blir jag och än har det bara gått tre dagar, fler ögonblick att minnas blir det garanterat!

Joanna sa...

ingrid,
det har du rätt i.
jag såg en insändare i tidningen i går och han var så himla upprörd.
han ansåg att det var ett privilegium att INTE behöva rösta.
att det i hans frus hemland minsann var lag på att rösta och att det inte var så bra.
och okej, det är nog inte särskilt demokratiskt när lagen tvingar en att rösta och poliser och militär ser till att du röstar "rätt".

men att inte rösta alls?

fröken lila,
precis!
man måste visa vad man tycker.
jag är inte heller helt säker, men jag röstar nog mer ideologiskt än på sakfrågor.

spunnet socker,
vilka fina små glimtar du ger mig!

Marikka sa...

Visst är det märkligt att folk inte tänker rösta. Att de tycker att "de bestämmer över oss", som du skriver. Det är ju vi som röstar som bestämmer vilka de sittande politikerna är. Och det är så en representativ demokrati fungerar. Att tvingas rösta är något som finns i totalitära stater, i en demokrati får man avstå från att rösta förstås, men då ska man inte gnälla heller, tycker jag.